A

Acerola
Erepunane värvus on see, mille järgi acerola kirsi ära tunneb. Peenelt hapuka ja puuviljaselt värske maitsega puuvili levib peamiselt Lõuna-Ameerikas ja Jamaikal – jõeorgudes ja kallastel, nii mägedes kui teeveerel. Tema viljaliha on eriliselt mahlakas ja vedelikusisaldus on kuni 80%.

Aedvaak (Elecampane)
Aasiast pärit aedvaak oli varasemalt iga taluaia uhkuseks. Juba neljandal sajandil kirjutas Rooma kokk Apicius oma retseptikogumikku De re coquinaria, et see taim on oluline igas majapidamises: "Et maitsestamisel midagi puudu ei jääks." Aedvaak kuulub astrilaadsete seltsi ja eelistab kasvada niisketel niitudel ja põldudel. Tema aromaatiliste juurte maitse on kergelt mõru ja need eritavad meeldivat lõhna.

Alfalfa
Alfalfa ehk lutsern tähendab araabia keeles "kõikide toitude isa". Tema õitsemisaeg on juunist septembrini. Maitse on kergelt pähkline ja aromaatselt vürtsikas.




Aloe vera
Kasvab peamiselt kõrbealadel ja kuuldavasti võttis juba Kolumbus oma reisidele kaasa selle õrnalt hapuka ja pähklise maitsega taime. Tema tugevad sakiliste äärtega lehed on hästi tuntud. Ta ladustab nii palju vett, et see „kõrbeliilia“ suudab hakkama saada mitu kuud ilma vihmata.



Angelica (Kikkaputke juur)
Kikkaputk (Angelica) kuulub sarikaliste sugukonda, kasvab jõgede ja järvede ääres ning niisketel luhtadel. Mesilased armastavad selle aromaatset lõhna ja inimesed hindavad selle magus-kibedat maitset. Mõnedes paikades tuntakse seda taime kui peaingli taime (archangel).


Aniis (Anise)
See läbi aasta kaasvav taim lokkab Aasias ja Vahemere kaguosas. Inimesed on austanud selle vilja magusat maitset tuhandeid aastaid. Varasematel aegadel ohverdati see taim jumalatele, nüüd aga kasutatakse kookides ja jõulupudingutes ning seda imelist vürtsi leidub ka YOGI TEA® teedes.










Apelsini koor (Orange peel)
Apelsin on kõige laialdasemalt kasvatatav tsitruspuuvili kogu maailmas. Algselt pärineb ta Aasiast ja Euroopasse toodi ta alles 15. sajandil. Tema koor sisaldab ohtralt eeterlikke õlisid ning maitse meenutab apelsini viljaliha, kuid on pigem kergelt mõru ja mitte nii magus.








Apteegitill (Fennel)
Apteegitill kuulub sarikaliste sugukonda ja on tänu oma intensiivsele aroomile olnud tuntud üle kogu maakera juba tuhandeid aastaid. Ta pärineb algupäraselt Vahemere regioonist. Tema magus-vürtsikas maitse meenutab aniisi.




















Astelpaju (Buckthorn)
Astelpaju on lehttaim, mis kasvab mitmetes maailma paikades. Ta eelistab kasvada niitudel ja teede ääres. Astelpaju maitse on kergelt soolane ja veidike mõru.

Astragalus
Taim, mida läänes tuntakse kui hundihammast, kannab Hiinas nime Huang Qi. Otsetõlkes tähendab see "kollane keiser", mis näitab selle taime olulisust inimeste elus.


B

Basiilik (Basil)
See "kuninglik taim", nagu vanad kreeklased basiilikut kutsusid, saabus Põhja-Euroopasse 12. sajandil. Tal on suurepärane vürtsine aroom, mis tuleb esile nii Vahemere köögis kui värskelt valmistatud tees.






E
Eukalüpt (Eucalyptus)
Eukalüpti perekond hõlmab enam kui 600 erinevat puud ja põõsast. Meie kasutame eucalyptus globuluse aromaatseid lehti. See puu pärineb Austraaliast ja võib kasvada 60 m kõrguseks. Maitse on värskendavalt hapukas ja kergelt mõru.

